Karácsony másnapján itt szinte mindenki megőrül. Míg odahaza december 26. arról szól, hogy azokat a rokonokat is végiglátogatjuk, akiket az első két napban nem sikerült, s halálra zabáljuk magunkat, addig az ausztrálok már azon ügyködnek, miképpen cserélhessék vissza az előző nap kapott, de nem tetsző ajándékokat.

És ebből még csak nem is csinálnak titkot. Reggel, amikor bekapcsoltam a tévét, az volt a legnagyobb hír, sőt, bejelentkeztek a plázákból is, hogy élőben tudósítsanak arról az őrületről, ahogy megrohamozták a visszacserélendő ajándékok, vagy éppen az óriási leárazásként beharangozott akciók miatt a bevásárlóközpontokat. Állítólag volt, aki már este 6 óta sorba állt, hogy a hajnal ötórás nyitáskor az elsők között jusson be az épületbe.

A tévében külön riport volt arról, mit tegyenek a használhatatlan ajándékokkal, azon kívül, hogy vissza lehet cserélni számla ellenében, vagy továbbajándékozni egy másik alkalommal, megemlítették az ebay-t is, hirdessék meg, s majd elviszi valaki, aki pont erre vágyik.

Bár a buszok ünnepnapi menetrend szerint jártak, és ez elvileg munkaszüneti nap, de a shopok és éttermek mind nyitva vannak, s még este is óriási volt a nyüzsgés, zsibvásár a plázákban. És ha eddig nem dőltek meg az éves kereskedelmi rekordok, akkor majd ma!