Hiába a jólét, erős ausztrál dollár, a kormányzás itt sem fenékig tejfel. Ősszel választások lesznek, és az ellenzék felszólította a Munkáspártot, hogy népszerűségének rohamos csökkenése miatt, a szeptemberi parlamenti választásokon fenyegető súlyos vereség elkerülése érdekében írja ki az elnökválasztást. 

Ennek eleget is tettek, s ennek eredményeképpen maradt a kormányzó Munkáspárt élén Julia Gillard miniszterelnök, miután senki sem indult vele szemben a csütörtökön kiírt rendkívüli pártelnökválasztáson.

A 101 tagú parlamenti frakció Wayne Swan miniszterelnök-helyettest, a pénzügyi tárca vezetőjét is megerősítette posztján. Gillardnak – aki Ausztrália első női miniszterelnöke – előzőleg ultimátumot adtak kabinetjének tagjai, miután a Munkáspárt támogatottságának rohamos csökkenése miatt többen úgy gondolják, a kormányfő nem képes rá, hogy győzelemre vezesse a pártot a szeptember 14-ei parlamenti választásokon. A leváltására leginkább esélyes Kevin Rudd volt kormányfő azonban váratlanul bejelentette, hogy nem indul a Munkáspárt elnöki posztjáért.

Ausztráliában a miniszterelnököt a választásokon győztes párt parlamenti képviselői választják meg. Julia Gillard fő vetélytársának a Munkáspárt éléről 2010-ben puccsszerűen eltávolított Kevin Ruddot tartották, akinek a felmérések szerint mindmáig nagyobb a támogatottsága, mint Gillardnak.

Rudd azonban csütörtökön közölte: egy éve szavát adta, hogy nem intéz újabb politikai támadásokat ellene, és csak akkor tér vissza a vezetésbe, ha a Munkáspárt elsöprő többségének támogatásával jelölik őt az elnöki posztra. Jelenleg azonban nem ez a helyzet – mondta.

Gillard pozíciója az elmúlt két évben szinte folyamatosan ingatag volt. Az általa vezetett kisebbségi kormány egyik válságból a másikba botladozott, annak ellenére is, hogy az ausztrál gazdaság elkerülte a recessziót a 2008-ban kitört világválság után is, és már 21 éve folyamatosan növekszik.

Ezzel azonban nem ért véget a történet, mert pénteken lemondott 3 minisztere is a jelenlegi kormánynak, mondván nem érzik a bizalmat. Vagy csak menekülnek a süllyedő hajóról.

forrás: mno, hirado