oktatás álláskeresés vízum

Hogy épül fel az ausztrál oktatási rendszer? Itt is 12 év tanulás után jutnak el az érettségiig  (Senior Secondary Certificate of Education (SSCE)) és eztán dönthetnek, hogyan tovább, szakiskolába mennek vagy a felsőoktatásba. Szerencsére, van átjárás, mert a szakiskolában végzett éveket be lehet számítani a bachelor képzésbe és a főiskolán is indítanak 1-2 éves szakképzéseket. Amit fontos megjegyezni, az ausztrál diploma szó nem fedi a magyar diploma jelentését.

A Certificarte I-től Certificate IV-ig terjedő bizonyítványok munkavállalásra és továbbtanulásra felkészítő gyakorlati képzést nyújtanak nagyon sok szakterületen. Nincs meghatározott képzési időtartam, általában nincs felvételi követelmény.

Ausztráliában a Diploma és Advanced Diploma kurzusok komplex elméleti és gyakorlati tudást adnak egy-két éves képzéssel. A felvételi követelmény általában Certificate IV az adott területen.

A tanúsítvány típusa A tanulmány hossza
Certificate I 2 - 3 hónap
Certificate II 3 - 6 hónap
Certificate III 6 – 9 hónap
Certificate IV 9 – 12 hónap
Diploma 1 – 1,5 év
Advanced Diploma 2 – 2,5 év

A tanulmány teljes hossza attól függ, hogy milyen gyakran jár iskolába, hogy mennyi tantárgyra iratkozik be, és hogy a múltban már abszolválta-e az adott szakot a tanuló.

A Bachelor’s Degree programok szakmai karrierre és posztgraduális tanulmányokra készítenek fel. Ausztráliában megszerezhető fokozatok: professional degree, double degree, graduate entry degree és Honours degree. Feltétel a fent említett SSCE érettségi vagy külföldi megfelelője. A legtöbb üzleti Bachelor programba egy Advanced Diploma of Business megszerzésével is be lehet kerülni. Egyetemi három- vagy négyéves képzés, plusz egy kutatási év után Honours degree szerezhető.

A Master’s Degree mesterképzésben a diákok emelt szintű tudáshoz és képességekhez jutnak a kiválasztott tudományos vagy szakmai területen. Felvételi követelmény egy Bachelor’s Degree vagy Graduate Diploma megléte és jellemzően kétéves program egyetemen vagy egy regisztrált képzési helyen.

Két típusú, kutatási (research) és szakmai (professional) Doctoral degree program végezhető Ausztráliában, melyek emelt szintű tudást és képzettséget nyújtanak a kiválasztott területen.

  • Research Doctorate: főleg felügyelt kutatásokból áll. Alapfeltétele egy Research Master’s Degree vagy Bachelor Honours Degree megléte.
  • Professional Doctorate: projektekből és kutatásokból áll. Feltétele egy Master’s Degree vagy Bachelor Honours Degree megléte.
     
Képesítés A tanulmányok hossza Megjegyzés
Bachelor Degree 3 – 4 év - alapszint a legtöbb hivatáshoz
Graduate Certificate 6 hónap - intenzív tanfolyam, ami a baccalaureátusi képzésre épül
Graduate Diploma 1 év - közbenső szint a baccalaureátusi és a magiszteri szint között
Masters Degree 1 – 2 év - az ismeretek nagy részének gyakorlatban való felhasználása
Doctoral Degree (PhD) 3 – 4 év - a legnagyobb szintje az egyetemi képzésnek Ausztráliában

A tandíj mértéke a helyi vásárlóerőhöz igazodik, így ez többszöröse a magyar oktatásban ismert tandíjaknak. Szakiskolákban sem úszható meg 2000 dollár alatt egy félév, egy jobb nevű egyetem 8-10 ezer dolláros tandíjáról nem is beszélve. Ennyit az MBA 2 éves képzéséért kérnek el összesen idehaza. Persze, aki ott él, ott dolgozik, a fizetése is magasabb, graduálás után pedig a többszörösét fogja megkeresni, tehát mindenképpen jó befektetés. Csak tanulni kell és türelmesen kivárni az idejét :) Addig pedig marad a Student visa a heti 20 órájával ...