elhízás egészség sport jólét

Az ausztrál felnőtt népesség kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ráadásul az emberek folyamatosan szedik fel a kilókat, ám a felmérések egyúttal az egészségesebb életmód terjedését is jelzik.

Az 5. legelhízottabb ország Ausztrália

Mint Paul Jelfs, az Ausztrál Statisztikai Hivatal (ABS) statisztikusa elmondta: a 33 500 ausztrál bevonásával készült 2011-12-es egészségügyi felmérésben úgy találták, hogy a férfiak 70,3 százaléka, a nőknek pedig 56,2 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A korábbi felmérések adatai szerint 1995-ben az ausztráloknak még csak 56,3 százaléka, míg 2007-2008-ban 61, 2 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott.

A minden eddiginél nagyobb méretű reprezentatív felmérésben a testtömegindex (BMI) alapján határozták meg a túlsúlyos, illetve elhízott emberek arányát. (A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Ha egy 180 centiméter magas ember például 90 kilogramm testsúlyú, akkor BMI értéke 27,8, ha pedig 100 kilogramm, akkor a BMI 30,9. Túlsúlyosnak az számít, akinek BMI-értéke 25 és 30 között van, elhízottnak pedig az, akinek BMI-értéke 30 fölött van.)

Az OECD adatai szerint Ausztrália az ötödik helyen van a nemzetek "elhízási listáján" az Egyesült Államok, Mexikó, Új-Zéland és Chile mögött.

A 3. legegészségesebb ország Ausztrália

Eközben a fentieknek ellentmondóan létezik egy másik statisztika is, e szerint Szingapúr a világ legegészségesebb országa, Olaszországot és Ausztráliát előzi meg a Bloomberg hírügynökség által összeállított világranglistán. Magyarország a 145 országot bemutató listán az 54. helyen végzett.

A hírügynökség több szempont alapján állította össze a világ legegészségesebb országainak rangsorát. Külön osztályozta az egyes országok népegészségügyi helyzetét, valamint az arra leselkedő kockázatokat. Olyan tényezőket vett figyelembe, mint a születéskor várható élettartam, csecsemőhalandóság, halandósági ráta, 65 évesen várható élettartam. A kockázatok között pedig sorra vette a dohányosok arányát, az alkoholfogyasztás mértékét, a túlsúlyos emberek arányát, stb.

Ezek alapján Szingapúr végzett az első helyen a 145 ország közül 89,45%-os pontszámával, de nem panaszkodhatnak az olaszok és az ausztrálok sem egészségügyi állapotukra, kilátásaikra. Az élen elhelyezkedő 10 ország közül 6 európai.

Magyarország az 54. helyen végzett 53,67%-os teljesítményével, amely abból adódott, hogy a teljes népegészségügyi helyzetre 60,36%-ot kapott, ezt csökkentette a kockázati faktorok 6,69%-os értéke. Hazánk ezzel a teljesítményével a régiós országok középmezőnyében helyezkedik el: a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország és Szlovákia), valamint Szlovénia előz meg minket, míg Románia, Bulgária és a balti államok mögöttünk állnak.

elhízás egészség sport jólét

Szóval, ennyit a statisztikákról ...

forrás: anna.hu, vjm.hu