Az 1992-es olimpia óta a legkisebb, 410 fős ausztrál csapat utazik a londoni játékokra. A szerdán véglegesített kontingens 25 sportolóval kevesebb, mint a négy éve Pekingben 14 arany, 15 ezüst és 17 bronzérmet szerző, az összesítésben hatodik küldöttség. Lényegesen nagyobb azonban a húsz évvel, barcelonai, 290 versenyző alkotta csapatnál, amely tizedik lett.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság elvárása az ötödik hely az országok versenyében. A hagyományosan jól szereplő Kína, Oroszország és az Egyesült Államok várható az első három helyre, a házigazda Nagy-Britannia a negyedikre. Az ausztrálok a franciákkal, a németekkel, az olaszokkal és a japánokkal versenyeznek majd azért, hogy az ötödik legjobbak legyenek a július 27-től augusztus 12-ig tartó XXX. nyári olimpián.

35 ezer dollár az arany az ausztrál úszóknak

A londoni olimpián aranyérmet szerző ausztrál úszók 35 ezer ausztrál dolláros (körülbelül 7,9 millió forint) prémiumban részesülnek. Az ottani úszószövetség közleménye szerint a váltóban győztes sportolók között 60 ezer ausztrál dolláros bónuszt osztanak szét.

"Engem sokkal inkább a büszkeség ösztönöz, mint a pénz, ugyanakkor jó látni, hogy megfelelően díjazzák a sikert, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ott legyünk az elitben" - nyilatkozta James Magnussen, aki 100 méter gyorson esélyesként indul a brit fővárosban.  

forrás: index