Megint egy felmérés, melyik ország lakói a legboldogabbak a világon. Nos, az első három helyezett mind skandináv ország (sorrendben: Norvégia, Dánia és Svédország), akik ezzel letaszították a trónról Ausztráliát, Új-Zélandot és Kanadát.  De még a negyedik északi, Finnország és benne van az első tízben. Magyarország a 39, legalábbis a a londoni Legatum kutatóintézet legfrissebb listáján.

 1. Norvégia
 2. Dánia
 3. Svédország
 4. Ausztrália
 5. Új-Zéland
 6. Kanada
 7. Finnország
 8. Hollandia
 9. Svájc
 10. Írország
 11. Luxemburg
 12. USA
 13. Anglia
 14. Németország
 15. Izland
 16. Ausztria
 17. Belgium
 18. Hongkong
 19. Szingapúr
 20. Tajvan
 21. Franciaország
 22. Japán
 23. Spanyolország
 24. Szlovénia
 25. Málta
 26. Portugália
 27. Dél-Korea
 28. Csehország
 29. Egyesült Arab Emirátus
 30. Ciprus
 31. Uruguay
 32. Lengyelország
 33. Olaszország
 34. Chile
 35. Észtország
 36. Szlovákia
 37. Costa Rica
 38. Kuwait
 39. MAGYARORSZÁG
 40. Izrael
 41. ...

A Forbes magazin által idézet kutatásban 142 országot rangsoroltak a jólét legfontosabb mutatói alapján, úgymint az anyagi bőség, a személyi szabadság, a biztonság, a boldogulás lehetősége, az oktatás és egészségügy. Luxemburg a legegészségesebb, Izland a legbiztonságosabb, Svájc pedig továbbra is vezet a gazdaság tekintetében. Amerika azonban lecsúszott a top 10-ből, a közigazgatással a személyi szabadságukkal sem elégedettek lakói, akik egyre kevésbé látják hazájukban a lehetőségek országát. Magyarország a 39-ik helyen áll, Kuvait mögött és Izrael előtt. Gazdasági helyzetünkkel, személyi szabadságunkkal és társadalmi tőkénkkel vagyunk a legkevésbé kibékülve, és az oktatást érezzük legnagyobb erényünknek – ha csak ezt vizsgálták volna, máris a 20. helyen lennénk a világrangsorban. Szomszédaink közül Ausztria, Szlovénia és Szlovákia boldogabb nálunk, de jóval szomorúbb Románia, Ukrajna és Szerbia is. Miért Norvégia a legjobb hely a világon? Az egy főre eső GDP bámulatos évi 57 ezer dollár, így nem meglepő, hogy a norvégok 95 százaléka elégedett az életszínvonalával még úgy is, hogy a fizetésük (legfeljebb) 44 százalékát viszik el az adók és a járulékok. Kongó, Afganisztán, Zimbabwe és Haiti után kullog a lista végén a legboldogtalanabb Közép-Afrikai Köztársaság, ahol már csak 790 dollárnyi GDP jut fejenként, a várható élettartam pedig 48 év.

A Forbes újságírója megjegyzi, hogy a listát az egyes országokban végzett közvélemény-kutatások alapján állították össze, és a kulturális különbségek miatt az emberek eltérően ítélik meg saját körülményeiket. Például, hiába csaknem azonos a munkanélküliség mértéke az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, az amerikaiak 26 százaléka gondolja, hogy könnyű most munkát találni, míg a borúlátóbb briteknek csupán 12 százaléka hisz ebben.

A Gallup kutatócég is készített nemrég egy boldogság-listát, 148 ország lakóinak tettek fel olyan kérdéseket, mint hogy tanult-e valami újat, mosolygott-e, pihent-e eleget tegnap? Eszerint a világon a legboldogabbak Panama, Paraguay, El Salvador, Venezuela, Trinidad és Tobago, az ezer mosoly országának is nevezett Thaiföld és a Fülöp-szigetek lakói, akik javak helyett inkább napsütésben és jókedvben dúskálnak. A legboldogtalanabbak a szingapúriak, akik a Legatum listáján az előkelő 19. helyen állnak, ám a jólétért túlhajtják magukat, fáradtak, morcosak. Egész másért szomorúak az utolsó előtti helyen álló örmények: „a boldogtalanság itt a nemzeti mentalitás része. Sok szörnyűség volt a történelmünkben, amit gyászolunk, de az örmények szégyellik azt is, ha sikeresek” – magyarázta az AP hírügynökségnek egy örmény szociológus. Létezik-e „nemzeti boldogság”? Lehet-e egy ország boldog vagy boldogtalan? Ha igen, milyen különbségek lehetnek az országok között, és melyek lehetnek a meghatározó tényezők az eltérésekben? tette fel kérdéseit Fromann Richárd az egyik tanulmányában. Azt vizsgálta, hogy a világ különböző országainak állampolgárai mennyire elégedettek a saját sorsukkal, életükkel, milyen a szubjektív boldogságérzetük, valamint milyen országok közötti különbségek vannak. Egy ország lakosságának általános boldogsága alapvetően az anyagi jólét, a magas életszínvonal függvénye, vagy ez csak egy olyan látszat, amely mögött az igazi okok a felszínes vizsgálatoknál látensek maradnak?

Richard Easterlin már 1974-ben felhívta a figyelmet arra a meglepő jelenségre, hogy bár egy adott országban a gazdagabbak általában elégedettebbek az életükkel, boldogabbnak mondják magukat a szegényebbeknél, de a gazdasági növekedés nem vagy nem szükségszerűen korrelál az emberek boldogságérzetével, sem individuális, sem makró szinten. Álláspontja szerint tehát önmagában a GDP növekedése nem teszi boldogabbá az embereket. Easterlin azt állítja, hogy az anyagi javakban mért növekedés és a szubjektív jóllét között legfeljebb együtt járásról beszélhetünk, de semmiképpen sem oksági kapcsolatról. Ezt a látszólagos vagy valós ellentmondást nevezzük Easterlin-paradoxonnak.  Fromann Richárd megállapította, hogy, az elmúlt évtizedek - Easterlin-paradoxont megerősítő - kutatásai nyomán elmondhatjuk, hogy a paradoxon arra a meglepőnek tűnő jelenségre világít rá, mely szerint a létfontosságú szükségletek kielégítése után az embert már nem teszi boldogabbá a további anyagi javak megszerzése. Sőt, G. B. Shaw ír drámaíró éppen arra figyelmeztetett: A nyomorúság titka, hogy legyen időd azon merengeni, boldog vagy-e vagy sem.

forrás: kiskegyed.hu